Aliterasyon
Aliterasyon, sözcüklerin ilk ünsüz seslerinin art arda tekrarlandığı şiirsel bir tekniktir. Daha basit bir ifadeyle: aliterasyon, kelimelerin başlangıç seslerinin kendilerini tekrar etmesidir. “Twitter’da sürekli anlamsız zırvalar yazmak cazip geliyor… hem de aliterasyonla!” E.A. Bucchianeri Aliterasyon, aynı sesin bir cümle, hatta bir paragraf içinde art arda birkaç kez tekrarlanmasıdır. Kulağa aynı gelen kelimeler (genellikle hepsi aynı ünsüzlerle başladığı için, ancak bazen ünsüzler farklı olsa da aynı sesle başlarlar – örneğin, k ve c, cut ve kitchen gibi kelimelerde aynı sesi çıkarabilir.
aliterasyonun klasik örnekleri
Sevdiğimiz topraklara liderlik etmek için ileri gidelim. J. F. Kennedy, Açılış Veni, vidi, vici. Julius Caesar
“Bisikletler, kağnı arabaları ve yoğun, siyah dumanlar çıkaran otobüsler, caddeler boyunca çekçekler ve arabalarla birlikte anarşik akıntılar halinde hareket ediyordu. Normalde bakkaliyeden paslanmaz çelik tencerelere ve ayakkabılara kadar her şeyin satıldığı dükkanların çoğu kepenklerin ve petek ızgaraların arkasında sessiz duruyordu.” Ken Doyle. Bombay Bhel
Yakın zamandan birkaç örnek: (daha fazlasını burada görebilirsiniz) Oyalanmasalardı zamanında yetişeceklerdi. Lezzetli çöreği süt kremasına batırdı. Gün boyunca çölde ölümden başka bir şey yok. Okulda salya sümük bir havuzda uyandım; eskiden kuruyken şimdi salya sümük içinde boğuluyorum. Rüyamda damla damla akan bir gider gördüm. Aliterasyon genellikle edebi dil ile ilişkilendirilse de, birçok yaygın deyim ve reklam sloganında da görülür. Aliterasyon, konuşmayı akılda kalıcı ve güçlü kılan retorik bir hiledir. Aliterasyon aynı zamanda kelimelerin ilk ünsüz seslerinin art arda tekrarlandığı çok kullanılan şiirsel bir tekniktir. Daha basit bir şekilde ifade etmek gerekirse: aliterasyon, kelimelerin başlangıç seslerinin kendilerini tekrar etmesidir.