Mübalağa
Mübalağa, vurgu veya etki yaratmak için konuşmanın abartılmasıdır. Abartı, güçlü bir izlenim yaratmak için konuşmada abartının kullanılmasıdır, ancak kelimesi kelimesine alınması amaçlanmamıştır.
“Abartma” kelimesi aslında iki kök kelimeden oluşur: “Aşırı” anlamına gelen “hyper” ve “atmak” anlamına gelen “bole”. Abartı kelimenin tam anlamıyla şu anlama gelir: bir noktanın abartılması. ‘Hype’ kelimesini de buradan alıyoruz!
Mübalağa nasıl kullanılır?
Mübalağa genellikle şiirde kullanılır ve gündelik konuşmalarda da çokça kullanılır. Birçok komedi yazarı mübalağa kullanır ve metin yazarlarının da reklam metinlerinde güçlü, akılda kalıcı ve görsel olarak güçlü bir noktaya değinmek için mübalağa kullandığını fark edeceksiniz.
Mübalağaya bir örnek:
“Çanta bir ton ağırlığındaydı.”
Mübalağa, muhtemelen bir ton ağırlığında olmasa da çantanın çok ağır olduğunu belirtir.
“Bir at yiyebilirim.”
Hayır ama artık çok ama çok aç olduğunuzu biliyoruz! Birçok stand-up komedyeninin ve genel olarak komedinin güldürmek için mübalağa kullandığını fark edeceksiniz. İşte komedi etkisi için abartıya bir örnek: “Bir odaya girdim. Kırmızı bir oda. Kırmızı duvar kağıdı, kırmızı perdeler, kırmızı halı. Buranın bir oturma odası olduğunu söylediler ama neden amacını sadece oturmakla sınırlamaya karar verdiklerini bilmiyorum. Elbette bu büyüklükteki bir odada yapılabilecek şeylerden biri oturmaktı; ama aynı zamanda opera sahneleyebilir, bisiklet yarışları düzenleyebilir ve hiçbir mobilyayı yerinden oynatmak zorunda kalmadan müthiş bir frizbi oyunu oynayabilirdiniz. Bu kadar büyük bir odada yağmur yağabilir.” –
Hugh Laurie, Silah Satıcısı
Yaygın mübalağa örneklerini göstermek için sunduğumuz bu listeyi okurken, günlük konuşmalarınızda ne kadar çok kullandığınızı fark edeceksiniz. İşte bazı tanıdık mübalağa ifadeleri:
Charlie, tezgahın üzerinde uzanan sonsuz banknot yığınına umutsuzca baktı. Bu dünyadaki en kolay soru. Hiçbir şey onu rahatsız edemez. Pizzanın kokusunu bir mil öteden alabiliyorum. Babam arabalar hakkında her şeyi bilir. Jane iki ayak üzerindeki en hızlı şeydir. Yarışmak onun için önemli olan tek şey. Bu adamları hiçbir şey durduramaz. Annem beni öldürecek. Bunu herkes biliyor. Reklamcılıkta mübalağanın pek çok örneği vardır:
Citi – Citi asla uyumaz. Folgers Coffee – Uyanmanın en güzel yanı fincanınızda Folgers olmasıdır. Altoids – Nane şekeri o kadar güçlüdür ki metal bir kutu içinde gelir. Abartının tanımı ve örneklerinden de gördüğümüz gibi, abartı dilde büyük bir etki yaratmak veya güçlü bir izlenim yaratmak için kullanılabilir, ancak kelimenin tam anlamıyla alınmamalıdır. Basit bir noktayı daha dramatik hale getirir ve genel olarak İngilizcede ifade gücünüzü artırır.