Oksimoron
“Ben son derece yüzeysel bir insanım.” Andy Warhol
Oksimoron: – zıt veya çok farklı anlamlara sahip kelimelerin birleşimi – çelişkili veya uyumsuz kelimelerin birleşimi ( zalim nezaket gibi) Oksimoron kelimesinin kökleri Yunanca oxys sharp, keen + mōros foolish kelimelerinden gelmektedir
Merriam Webster, oksimoron kelimesinin bilinen ilk kullanımının 1657 yılında olduğunu söylemektedir.
oksimoron örnekleri
Görsel bir oksimoron örneği, birinin kazakla şort giymesidir. Oksimoron, bir açıklama yapmak için kasıtlı olarak iki çelişkili fikri kullanan bir konuşma şeklidir. Oksimoron çok popüler bir konuşma şeklidir ve birçok günlük deyim ve ifadede bulunur. Okurlar oksimoronları belirli nitelikleri veya fikirleri vurgulamak, hatta okuyucunun kafasını karıştırmak için de kullanabilirler.
Oksimoronlar, askeri istihbarat gibi mizahi olması amaçlanan bir kelime oyunu için fırsat sağlar. Oksimoron, mizah veya ironi ya da her ikisini de eklemek için birçok sanatçı ve nüktedan tarafından kullanılan favori bir araçtır. Kelime oyunları yaratmak için de kullanılır.
“Söylediğim şeylerin çoğunu asla söylemedim.” Yogi Berra
“Elbette sır saklayabilirim. Onları saklayamayanlar, söylediğim insanlardır.“Anthony Haden-Guest
“Elinin uzanabildiği her türlü yiyecekle diyet yapardı.” Arthur Baer
“Bunu unuttuğumu çok net hatırlıyorum.” Clara Barton
“Bu kadar ucuz görünmenin ne kadara mal olduğunu bilseniz şaşarsınız.” Dolly Parton
“Pek çok insan inisiyatifini asla kullanmaz çünkü kimse onlara kullanmalarını söylememiştir.” Banksy Oksimoron, bir açıklama yapmak için kasıtlı olarak iki çelişkili fikri kullanan bir konuşma şeklidir. Oksimoron çok popüler bir konuşma şeklidir ve birçok günlük deyim ve ifadede bulunur.