Mandela’nın Sözleriyle
Dünya büyük bir ikonun, Nelson Mandela‘nın sonunu beklerken ve dua ederken, TALK olarak onu bazı harika sözleriyle anıyoruz.
Mandela’nın En Ünlü Sözlerinden Bazıları
- Bu dünyada hiçbir şey imkansız değildir ve Mandela bize bunu hatırlatmayı ihmal etmez.
“İş bitene kadar her zaman imkansız görünür.”
- Pek çok insan kötümser olmayı ve bir durumdan doğabilecek olumsuzlukları düşünmeyi kolay bulur. Ancak bu alıntıda Mandela bize olumlu düşünmenin tek yol olduğunu gösteriyor. Ne kadar olumlu düşünürseniz, sonuç da muhtemelen o kadar olumlu olacaktır.
“Ben temelde iyimser biriyim. Bunun doğadan mı yoksa yetiştirilme tarzından mı kaynaklandığını söyleyemem. İyimser olmanın bir parçası da insanın başını güneşe doğru çevirmesi ve ayaklarını ileriye doğru uzatmasıdır. İnsanlığa olan inancımın ciddi şekilde sınandığı pek çok karanlık an oldu, ancak kendimi umutsuzluğa teslim etmedim ve edemezdim. Bu yolda yenilgi ve ölüm vardır.”
- Bazen bir yerden ayrılırsınız ve yıllar sonra değişen tek şeyin kendiniz olduğunu görürsünüz.
“Hiç değişmemiş bir yere geri dönüp kendinizin de değişmiş olduğunu görmek gibisi yoktur.”
- Dostlarınızı yakın, düşmanlarınızı daha yakın tutun.
“Düşmanınızla barış yapmak istiyorsanız, düşmanınızla birlikte çalışmalısınız. O zaman o senin ortağın olur.”
- En yoksul ülkelerden en zengin uluslara kadar, eğitim her toplumda ilerlemenin anahtarıdır.
“Eğitim, dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silahtır.”
- Hayat, aşılması gereken sonsuz engelleri olan bir parkurdur.
“Büyük bir tepeye tırmandıktan sonra, insan tırmanacak daha pek çok tepe olduğunu görür.”
- Çok çabuk pes ediyoruz ve başarısızlıklarımızdan sonra ayağa kalkmayı reddediyoruz. Eğer ayağa kalkmak için mücadele etmezsek, daha büyük bir şeyden vazgeçmiş oluruz – hayattan.
“Yaşamdaki en büyük zafer hiç düşmemekte değil, her düştüğümüzde ayağa kalkmakta yatar.”
- Irkçılığın genetik olarak değil, öğretiler yoluyla aktarıldığı gerçeğine bir övgü.
“Hiç kimse derisinin rengi, geçmişi ya da dini nedeniyle bir başkasından nefret ederek doğmaz. İnsanlar nefret etmeyi öğrenmelidir ve eğer nefret etmeyi öğrenebilirlerse, sevmeyi de öğrenebilirler; çünkü sevgi insan kalbine zıttından daha doğal gelir.”
- Cesur ol!
“Cesaretin korkunun yokluğu değil, korkuya karşı kazanılan bir zafer olduğunu öğrendim. Cesur insan korkmayan değil, korkuyu yenen insandır.”
- Yaşamak sadece kendiniz için değil, başkaları için de ne yaptığınızla ilgilidir.
“Çünkü özgür olmak sadece zincirlerinden kurtulmak değil, başkalarının özgürlüğüne saygı duyacak ve onu geliştirecek şekilde yaşamaktır.”
Nelson Mandela hakkında daha fazla bilgi edinmek için: www.nelsonmandela.org